Çeki Demiri Nedir? Montajı Nasıl Yapılır?
Çeki demiri nedir sorusuna verilecek en kısa cevap olarak, çeki demirinin metal bir kanca görünümünde, motorlu ya da kendi başına hareket kabiliyetine sahip olmayan taşıtların çekilmesi için gerekli bir bağlantı aracı olduğunu söyleyebiliriz.
Piyasada çeki kancası veya römork kancası olarak da bilinen çeki demiri, bazı araçlarda imalat aşamasında yerleştirilir.
Bağlantı sağlamaya yarayan bu kanca bazı araçlarda görünür bir yerdeyken, bazı araçlarda ise aracın tampon bölgesinin altında yer alabilmektedir. Eğer bu parça araçta yoksa özellikle römork, karavan gibi motorsuz parçalar arabaya eklenemez.
Çeki Demiri Hangi Durumlarda Araca Monte Edilir?
Eğer motorlu aracın teknik şartnamesindeki özellikleri arasında römork çekebilecek olduğu belirtilmişse, o araca çeki demiri takmak elbette mümkündür. Ama sadece bu da yeterli olmaz. Çünkü yüklü ağırlığı 750 kilogramı aşan römorkların Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde belirtilen esaslar doğrultusunda tescil edilmesi ve römorka ruhsat ve plaka alınması gerekmektedir. Diğer bir husus ise, kullanıcının ehliyetinin de bu duruma uygun olmasıdır. Bunun için sürücünün sınava girerek başarılı olması ve ehliyetine bu durumu işletmesi gerekir.
Çeki Demiri Nasıl Monte Edilir?
Çeki demirinin montajı oldukça kolay bir işlemdir. Çeki demiri takılırken arabaya bir zarar gelmeyeceği gibi, herhangi bir nedenle sökülmesi durumunda da arabada herhangi bir hasar oluşmaz. Montaj için elektrik ve mekanik olarak bağlantı yapılması gerekir. Yetkili servisler tarafından takılması zorunludur. Düzgün monte edilen çeki demirleri yerinden oynamaz ve güvenlidir.
Çeki Demiri Monte Edilmiş Araçta Hız Limitleri ve Geçiş Ücretleri
“Çeki demiri nedir ve ben kullanabilir miyim?” diye merak edenler, römork çeken araçların kanuni hız limitlerinin normalden %10 daha az olduğunu da bilmelidirler. Üstelik bu tip araçların köprü gibi paralı geçişlerde farklı bir tarifeye göre ücretlendirildiği, yani geçiş ücretlerinin römorksuz taşıtlardan daha pahalı olduğu da göz ardı edilmemelidir.
Çeki Demirinin Standartı Var mı?
Avrupa Birliği’nin EC94/20 standartlarını içeren belgesi olması ve bu konuda yetkilendirilmiş bayiler tarafından takılması şartı vardır. Zaten bu durum, aracın ruhsatında da ayrıntılı olarak belirtilmek zorundadır.
Her aracın model bilgilerine göre uygun çeki demirleri kullanılır. Sabit ya da portatif topuzlu olmak üzere iki tip çeki demiri bulunur.
Tekne, motosiklet, atv gibi araçlarınız varsa, bu araçlarınızı trafikte güvenle ve kolayca taşımak için taşıtınıza çeki demiri taktırabilirsiniz.